ΧΡΗΣΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ (Γεώργιος Σιάρδος – Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.)

ΧΡΗΣΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ

Γεώργιος Σιάρδος

Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

 

     Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις iWrite.gr το νέο βιβλίο Στατιστικής με τίτλο Χρηστικό Εγχειρίδιο Στατιστικής (ISBN: 978-618-5218-89-8) του ομότιμου καθηγητή Γεωργίου Σιάρδου.

     To βιβλίο αυτό αποτελεί ένα σύγχρονο και πλήρως ενημερωμένο πόνημα το οποίο ερμηνεύει ικανοποιητικά σημαντικό αριθμό στατιστικών όρων που χρησιμοποιούνται στον κλάδο της στατιστικής επιστήμης. Στόχος του είναι να παράσχει στους φοιτητές των μαθημάτων στατιστικής, στους στατι­στικούς επιστήμονες και στους ερευνη­τές-χρήστες της στατιστικής διαφόρων επιστημονικών πεδίων, καθώς επίσης και στους μεταπτυχιακούς φοιτητές όλων σχεδόν των επιμέ­ρους σχετικών επιστημονικών κλάδων ακριβείς και σύγχρονες ερμηνείες των στατιστικών όρων, με την προσδοκία ότι θα αποτελέσουν σημαντική πηγή γνώσης αλλά και αναφοράς τόσο για τους ειδικούς όσο και τους μη ειδικούς επιστήμονες.

     Με τη νέα συγγραφική κίνησή του ο συγγραφέας φιλοδοξεί να προσθέσει στην ελληνική βιβλιογραφία ένα ακόμη διδακτικό σύγγραμμα στατιστικής, επιστημονικά έγκυρο και αξιόπιστο που θα απευθύνεται σε ευρύτατο αναγνωστικό κοινό, από σπουδαστές, φοιτητές και επιστήμονες της στατιστικής, καθώς και σε ερευνητές-χρήστες της στατιστικής διαφόρων επιστημονικών πεδίων. Η καινοτομία του εγχειριδίου αυτού είναι η κατά τρόπο συνοπτικό επιστημονική περιγραφή λημμάτων (στατιστικών όρων), με κύριο σκοπό τη διδακτική ερμηνεία τους, καθώς και την παράλληλη πληροφόρηση ως προς την αγγλόγλωσση απόδοσή τους. Η ακριβής μεταφραστική των λημμάτων, η οποία παρατίθεται αμέσως μετά την αναφορά του καθενός από τα λήμματα, εκτιμάται ότι ανταποκρίνεται σε αυτό που ενδιαφέρει άμεσα τον αναγνώστη, την προσδοκία του ως προς την παρεχόμενη γνώση και τη χρησιμοποιούμενη αγγλόγλωσση στατιστική ορολογία. Άλλη καινοτομία του χρηστικού εγχειριδίου συνοψίζεται στον τρόπο κατάρτισης του λημματολογίου, το οποίο διαμορφώθηκε στηριγμένο στις πολλές και ποικίλες αναζητήσεις σε διεθνείς βιβλιογραφικές πηγές, τη στατιστική έρευνα, την επιστημονική εντρύφηση του συγγραφέα, τη συστηματική καταγραφή των συνδυαστικών δυνατοτήτων των λέξεων, τον ακριβή, στο μέτρο του δυνατού, υφολογικό προσδιορισμό λέξεων και εκφράσεων και την πραγμάτευση των στερεότυπων ή ιδιωματικών εκφράσεων και σταθερών λεξιλογικών συνάψεων σε νέα βάση. Όπως φαίνεται από το εύρος και το περιεχόμενο του λημματολογίου, η έννοια “χρηστικό εγχειρίδιο” αποκτά εδώ ευρύτερη σημασία.

     Το βιβλίο, συνολικής έκτασης 498 σελίδων (διαστάσεων 17Χ24), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite (Φιλίππου 49, Τ.Κ. 546 41 Θεσσαλονίκη), στην τιμή των 20€.

Πληροφορίες: Εκδοτικός Οίκος (τηλ. 2311-272.803, e-mail: info@iwrite.gr) και συγγραφέας (τηλ. 6973-840.702, e-mail: siardos@auth.gr). Για τους φοιτητές οι παραγγελίες γίνονται μέσω του ΕΥΔΟΞΟΥ με τον κωδικό αναζήτησης 68369748.